THEMA-AVOND NEDERLAND LEEST

Op 17 november j.l.. vond er in de Nieuwe Bibliotheek in Almere Stad een speciale avond plaats rond de roman ‘De Grote Zaal’ geschreven door Jacoba van Velde. Deze vergeten parel, uitgegeven in 1953, werd dit jaar in het kader van de 5e editie van de landelijke campagne ‘Nederland leest’ naar voren gebracht
Het thema is nog steeds actueel en raakt ons diep. In een interactieve voordracht vertelde Marga Haagmans, ervaren trainer en coach in de zorg, over de situatie in het rusthuis van 60 jaar geleden en zet deze af tegen de huidige gang van zaken in het verpleegtehuis.
Fragmenten uit het boek, prikkelende vragen en levendige discussie werden afgewisseld met passende poëzie en muzikale intermezzo’s door de Vereniging Aldichter.

Aldichters presenteerden hun gedichten op een bijzondere manier.

Klik HIER voor de Powerpoint-presentatie met de gedichten die werden voorgedragen.
Klik HIER voor meer foto's.

   SURINAME IN ‘DE ZIEL’

Voor een volle zaal, met veel belangstelling van de Surinaamse gemeenschap in Almere, werd 13 oktober jl. de reeds overleden Surinaamse dichter Trefossa in het zonnetje gezet. De poëtische avond vond plaats in restaurant de Ziel van wooncomplex de Archipel in Literatuurwijk. Zeer toepasselijk, want Trefossa’s echte naam was Henry de Ziel.
Deze door vereniging Aldichter georganiseerde avond had een multicultureel karakter. Gedichten van Trefossa werden in het Sranantongo voorgelezen door de in Surinaamse kledij gestoken Hedy Jane Guds. Daarna volgden de Nederlandse bijdragen van Aldichters, die zich door Trefossa hadden laten inspireren.
Ida Does liet een gedeelte uit haar documentaire zien, er werd gezongen door Henry Muldrow met pianobegeleiding van Francien Kersten, Mavis Nelom droeg voor in eveneens prachtige Surinaamse klederdracht.
Usha Marhé gaf een toelichting over de gezongen gedichten van de dichters Orlando Emanuels en Dobru. Tenslotte was er een in memoriam voor Ditha Cicilia, oud-aldichter, waarbij haar man enkele van haar gedichten voorlas.
De gezamenlijke bezieling kwam over, getuige de enthousiaste en warme reacties van de bezoekers. Een vleugje warmte op een kille Nederlandse herfstavond.


Klik HIER voor de Powerpoint-presentatie met de gedichten die werden voorgedragen.
Heeft u niet het programma Powerpoint op de computer, dan kunt u HIER een viewer downloaden.

Zie ook: http://www.omroepflevoland.nl/Nieuws/64273/dichten-in-sranangtongo

DICHTER DES VADERLANDS IN ALMERE

Dinsdag 6 oktober 2009 was Ramsey Nasr, de Dichter des Vaderlands in Museum de Paviljoens. Ramsey Nasr was uitgenodigd door literair genootschap "eindig laagland" en de Almeerse dichtersgroep Aldichter. Nasr, die ook acteur is, gaf een uitstekende voordracht uit zijn werk, waaronder enkele van de gedichten die hij het afgelopen halve jaar als Dichter des Vaderlands heeft gepubliceerd.

Poëzie is als muziek, stelde hij. Zijn laatste gedicht ‘Mi have een droom”, geschreven vanuit het perspectief van een Rotterdammer in het jaar 2059 is geschreven in een nieuw soort Nederlands. Het publiek dat het gedicht thuis moeilijk te begrijpen vond, ging helemaal mee met zijn muzikale voordracht. Nasr las het voor als een soort rap.
Een onderwerp dat hem bijzonder intrigeert is de "identiteit van de Nederlander". Als zoon van een Palestijnse vader en een Nederlandse moeder en geboren en getogen in Rotterdam en wonende in Antwerpen heeft hij verschillende ingangen tot dit "vraagstuk". "Ik wou dat ik twee burgers was, dan kon ik samenleven” dichtte hij. Het publiek was zeer aandachtig en kon in de pauze bundels laten signeren.

 

PRESENTATIE 18 MAART 2009 THEMA BOEKENWEEK DIEREN/VOGELS

Klik HIER voor de Powerpoint-presentatie met de gedichten die werden voorgedragen.
Heeft u niet het programma Powerpoint op de computer, dan kunt u HIER een viewer downloaden

PRESENTATIE ALDICHTER LORCA FESTIVAL OP 20 NOVEMBER 2008Klik HIER voor de Powerpoint-presentatie met de gedichten die werden voorgedragen.
Heeft u niet het programma Powerpoint op de computer, dan kunt u HIER een viewer downloaden.

PRESENTATIE MONUMENTEN

Op woensdag 10 september 2008 had Vereniging Aldichter een open avond, in het kader van de week van het schrijven. Het thema was Monumenten.

De Aldichters brachten een keur van gedichten in rond dit onderwerp, ondersteund door een powerpoint presentatie. Als entr’acte trad Maarten Borger op met eigen tekst en gitaarspel.
Het Open Podium werd ook benut. Dit zal een vaste plaats gaan innemen bij de volgende Aldichteravonden. Iedereen die gedichten schrijft kan hier gebruik van maken en is van harte welkom.

Klik HIER voor de Powerpoint-presentatie met de gedichten die werden voorgedragen.
Heeft u niet het programma Powerpoint op de computer, dan kunt u HIER een viewer downloaden.

GUIDO GEZELLE BIJ ALDICHTER OP 14 MEI 2008

Toen Guido Gezelle overleed in 1899, werd hij gezien als de grootste dichter die Vlaanderen had voortgebracht. Vereniging Aldichter heeft hem uitgekozen voor haar volgende Dode Dichters Leven-avond, op woensdag 14 mei, in Corrosia!. Gezelle was een man met een dubbele roeping en werd dan ook priester-dichter. Hij was een lyrisch dichter voor wie de natuur en de klanken in de taal, met name het West-Vlaams, zeer belangrijk waren. Zijn invloed op dichters na hem, zoals Paul van Ostayen, is zeer groot geweest.
Niels Blomberg heeft een lezing over hem gehouden, Aldichters lazen gedichten voor die geïnspireerd zijn door het leven en werk van Gezelle en het geheel werd omlijst door pianospel en zang van Erna Eugster.

Klik HIER voor de Powerpoint-presentatie met de gedichten die werden voorgedragen.
 

WIND IN DE WILGEN

Tussen de vele paddenstoelen en onder een stralende zon, lazen enkele Aldichters op 7oktober 2007 hun gedichten voor in de prachtige tuin van ‘Wind in de wilgen’, te Lelystad.
De luisteraars genoten van de gedichten die voor gelezen werden door o.a. Waterdichter Niels Blomberg, Dorpsdichter van Dronten Annemieke van Rooijen, Rim Sartori en Petra Luijten.

GESLAAGDE KAVAFISAVOND

Woensdagavond 27 september 2007 hield Vereniging Aldichter een van haar zgn. “dode-dichters-leven”-avonden, waarbij dit keer de Griekse dichter Kavafis (1863-1933) centraal stond.
 


Voor een volle zaal hield Aldichter Rezart Palluqi een inleiding en las onder andere een gedicht voor in het Grieks.
Daarna droegen de andere leden van Aldichter hun gedichten voor, geïnspireerd op Kavafis. De gasten kregen een boekje overhandigd met alle teksten, zodat een ieder deze kon meelezen en eventueel thuis nog eens nalezen.
Klik
HIER voor de Powerpoint-presentatie met de gedichten die werden voorgedragen

PRESENTATIE 'DODE DICHTERS ' DIT KEER GEÏNSPIREERD DOOR GERRIT ACHTERBERG (1905 - 1962)Op 11 oktober 2006 heeft Aldichter weer zijn opwachting gemaakt in Cultureel Centrum Corrosia in Almere Haven met een Poëzieavond met als Thema "Dode dichters leven". Dit keer was dat Gerrit Achterberg.

Klik
HIER voor de Powerpoint-presentatie met de gedichten die werden voorgedragen