Anne van Rooijen


Vanaf dat ik lezen kon ben ik er niet meer mee gestopt.  Al snel bleek ik ook veel plezier te hebben in schrijven. Ik heb beroepsmatig geschreven (rapporten en verslagen), maar ook als hobby ( gedichten, korte verhalen). Meermalen ook wel bekroond, hetgeen een goede stimulans was om er mee door te gaan. Sinds 2004 ben ik lid van Aldichter, en ik ervaar het nog altijd als bijzonder stimulerend om met de andere Aldichters ons werk onderling te bespreken en deel te nemen aan de  vele activiteiten. Van oktober 2007 tot januari 2010 was ik de eerste stadsdichter van mijn woonplaats Dronten.

 
 
 

 ■ Cees Noordhoek


 Mijn motto: elke maand een nieuw gedicht

Aanleiding: de gedichtenavond van Aldichter

Mijn oogmerk is om kernachtige gedichten te schrijven, waarin één beeld of gedachte stelselmatig wordt uitgewerkt.

Gelukkig is wat er al doende te voorschijn komt, iedere keer anders. 
■ Elske Bakker■ Frouke Hansum


  • Is mede-oprichter van vereniging Aldichter (1996) en was secretaris tot 2005 en voorzitter van 2005 - 2011.
  • Is docent Nederlands en Engels op een middelbare school in Almere en geeft als vrijwilliger taalles aan een groep immigranten in muziekwijk.
  • Publiceerde in januari 2019 de bundel ‘Geheelonthouder’, met zestig gedichten en in 1997 de bundel ‘Een hoestblad, klein’, met veertig gedichten, uitgegeven door Innocenti, Utrecht. Had verder publicaties in Breuk, Lift, Liftjaarboek, Mondzeer en de Reuzenkreeft, Weirdo’s, Appel, Sunsation pop en poëzie, Tegen beter weten 7 en 8  (Uitgaven VU Podium Poëzieprijs ), “Water”, van Kunstspoor Noord-Beveland, “Ontdekken & Ontmoeten, Windesheim Dicht!”, “Archeologie in Almere”, “Flevoland, literaire reis door de tijd”, en “Daar begint de poëzie / De 100 beste gedichten uit de Turing Gedichtenwedstrijd 2013”. En nam deel aan alle publicaties van Vereniging Aldichter: zes gedichtenbundels (1998, 2000, 2002, 2007, 2014 en 2017), een poëziekalender en twee reeksen poëtische ansichtkaarten. 
  • Maakte met Bert de Ronde twintig fotogedichten die werden geëxposeerd in het Flevoziekenhuis en Almeerse gezondheidscentra.
  • Was secretaris van ‘eindig laagland’, een Almeers genootschap dat literaire lezingen organiseert.
  • Was ruim vijf museumdocent bij De Paviljoens in Almere en gids Land Art Flevoland.

 ■ Geert van der Wijk


De dichtende fotograaf / de fotograferende dichter

Als fotograaf probeer ik de wereld om mij heen te vatten. De camera is mijn tool om een stukje werkelijkheid te isoleren en te stillen tot een moment, een foto.
De keuze welk stukje werkelijkheid ik in de zoeker kader en het moment dat ik de ontspanknop indruk om de tijd stil te zetten, is de ene keer weloverwogen (een idee uitwerken) en de andere keer een gok (een gevoel volgen).

Als dichter probeer ik mijn binnenwereld te duiden. De taal is dan mijn tool om deze "stream of consciousness" handen en voeten te geven. De taal van de poëzie geeft de meeste vrijheid om mijn zielenroerselen te verwoorden. De keuze van de woorden, de beeldspraak, de regellengte en de witregels waarvan ik wil bedienen is soms weloverwogen  (een idee uitwerken) en soms intuïtief associatief (een gevoel volgen).

Spannend wordt het wanneer mijn schepping (foto of gedicht) evocatief gaat communiceren met de toeschouwer/lezer. En die toeschouwer hoeft geen ander zijn. Ik als maker ben evenzeer toeschouwer om mijn eigen creatie op me in te laten werken en te duiden; wat soms leidt tot verrassende inzichten en soms een glimlach!

De laatste jaren experimenteer ik met de combinatie beeld/woord; probeer de wereld van de fotografie en van de poëzie samen laten komen. Geen synergie, deze werelden blijven gescheiden, maar ze gaan een tweespraak met elkaar aan,  een wisselwerking als tussen twee spiegels, elkaar versterkend in hun eigenheid.

In
Gedichten wat voorbeelden uit van mijn onvolledig bundeltje “ Langzaam Licht “

Website:


 


 ■ Mieke Peeters

 


■ Rezart Palluqi


 Rezart Palluqi werd geboren op 9 april 1976 in de stad Elbasan te Albanië. 

Vanwege de val van het communisme, emigreerde hij in 1992 naar Griekenland, waarin hij ongeveer 12 jaar woonde en werkte. In 2005 verhuisde hij naar Nederland, met zijn vrouw en zijn twee zoons. Sinds die tijd woont en werkt hij in Almere. In 2006 werd hij lid van ALDICHTER. Hij is nog steeds een actief lid van de Almeerse dichtervereniging. In maart 2006 bracht hij in zijn eigen beheer, samen met twee andere dichters, Annemieke van Rooien en Theo van de Vliet, zijn eerste dichtbundel, getiteld: “Hoe smaken de tranen van jouw medemens”? Deze bundel is nog steeds te bestellen via: rezartpalluqi@hotmail.com In januari van 2008 werd in zijn geboortestad, Elbasan, zijn eerste debuut roman, getiteld: Deti pa dallge ( De golvenloze zee) uitgegeven. Deze roman werd door de Albanese critici zeer hoog gewaardeerd. Het is een autobiografische roman, waarin zijn jeugdjaren, de politieke en culturele ontwikkelingen van de jaren 1988-1997 worden omgeschreven. Zeer waarschijnlijk zal deze roman ook in het Nederlands vertaald worden.
■ Rim Sartori


Rim Sartori heeft al diverse dichtbundels gepubliceerd en publiceert daarnaast ook op literaire dichtsites en in dichtbladen. Ze publiceert zowel in Nederland als in Belgie. In Honderd dichters 2 Internationaal Forum te Leiden met het gedicht Geëtst in 2000.

Enkele van haar gedichten en korte verhalen zijn geplaatst in de bundel:
‘En pluk uit De Taaltuin’, uitgever Gooibergpers Bussum.
In 2001 heeft ze haar eerste dichtbundel uitgegeven: ‘Zoals de wind wil waaien, strooi hier en daar confetti om mij heen’ in samenwerking met Studio ‘86/Durfdesign.
Eervolle vermelding ‘ Een veilige thuishaven’ korte verhalenwedstrijd Amersfoort. Eervolle vermelding bundel POwEZEIST 1996 gedichtenwedstrijd thema ‘Verlangen’ Vermelding Opspraak 1998 gedichten Varié / Reflectie
Prijswinnaar dichtwedstrijd ‘Sunsation ’98 Flevoland thema ‘Gezichten’

Van haar laatste boek:een bundel korte verhalen Uit de losse pols zijn nog enkele exemplaren verkrijgbaar op haar website: Rim Sartori